FONDS HIV ONTRAFELEN

Over het Fonds HIV Ontrafelen

Het humaan immunodeficiëntievirus (HIV) heeft sinds 1983 meer dan 78 miljoen mensen besmet, waarvan ongeveer de helft ten gevolge van de infectie is gestorven. Gelukkig zijn er vandaag een aantal antiretrovirale middelen op de markt die de levenskwaliteit en levensverwachting van besmette individuen sterk verbeteren. Deze therapie slaagt er helaas niet in om ook het restvirus te verwijderen uit het lichaam, waardoor patiënten levenslang verplicht zijn op therapie te blijven als ze willen vermijden dat het virus terug keert. Daarom zoekt het HIV Cure Research Center onder leiding van professor Linos Vandekerckhove naarstig verder naar een manier om mensen die leven met HIV volledig te genezen.

 

Onze missie:

Het Fonds HIV Ontrafelen zet zich in om het resterende HIV-virus beter in kaart te brengen. 
Op basis van dit onderzoek worden nieuwe innovatieve therapieën ontwikkeld, getest en geëvalueerd, met als uiteindelijk doel personen die leven
met HIV volledig te genezen.

Onze visie:

We willen in de nabije toekomst het HIV-virus volledig uit het lichaam verwijderen aan de hand van de nieuwe bevindingen in het laboratorium.

Het HIV Ontrafelen fonds vormt een belangrijke katalysator in de fondsenwerving, belangrijk voor het opstarten van klinische studies die moeten aantonen dat therapeutische strategieën vanuit het laboratorium werken.

Dagelijks sterven er meer dan 2000 mensen aan HIV. Het HIV Cure Research Center behoort tot de wereldtop op het gebied van HIV-genezingsonderzoek. Ons ultieme streven is dan ook om samen met mensen die leven met HIV een doeltreffende en blijvende genezing te vinden.

 • Wij richten ons specifiek op het ontrafelen van het resterende HIV-virus door middel van diepgaand onderzoek. Dit omvat het gedetailleerd in kaart brengen van het virus en het begrijpen van de werkingsmechanismen ervan,
 • Ons doel is het ontwikkelen van nieuwe innovatieve therapeutische behandelingen.

 Strategische doelstellingen:

Het HIV Ontrafelen Fonds streeft ernaar om binnen 5 jaar aanzienlijke vooruitgang te boeken in het begrijpen en ontrafelen van het HIV-virus, met als uiteindelijke doel het mogelijk maken van effectieve en blijvende genezingen voor mensen die leven met HIV.

 1. Het opstarten van een klinische fase-1 studie binnen de 2 jaar
 2. Onderzoekfondsen jaarlijks vergroten met 20% om voldoende financiële middelen te genereren
 3. Uitbreiding van het onderzoeksteam met 2 hooggekwalificeerde onderzoekers om de capaciteit en expertise te vergroten
 4. Vergroten onderzoekbereik: samenwerkingen aangaan met 2 andere gerenommeerde onderzoeksinstellingen

Jouw steun aan het Fonds HIV Ontrafelen draagt bij aan deze belangrijke onderzoeksdoelen. Met elke gift help je mee om het pad naar HIV-genezing te effenen. Of je nu een gift doet, een inzamelactie organiseert of zelfs via jouw testament bijdraagt, samen ontrafelen we het virus!

Steun ons – doe een gift

Elke gift is welkom en draagt bij aan de zoektocht naar HIV-genezing. Jouw gift aan het Fonds HIV Ontrafelen wordt gebruikt om het resterende HIV virus beter in kaart te brengen. Op basis hiervan worden nieuwe innovatieve therapeutische scenario’s uitgewerkt, getest en geëvalueerd, met als uiteindelijke doel om patiënten volledig te genezen

Met een gift van € 100 bepalen we bijvoorbeeld de hoeveelheid virus die aanwezig is in de witte bloedcellen. 

Een gift van € 1.000 wordt gebruikt om te bepalen waar het virus zich exact verstopt in het lichaam.

 

Giften zijn ook welkom op bankrekeningnummer BE26 3900 9658 0329, met de mededeling “Fonds HIV”.

Giften zijn voor 45% fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro op jaarbasis. Een gift van 100 euro kost jou dus eigenlijk maar 55 euro.

Giften zijn ook welkom op bankrekeningnummer BE26 3900 9658 0329, met de mededeling “Fonds HIV”.

Giften zijn voor 45% fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro op jaarbasis. Een gift van 100 euro kost jou dus eigenlijk maar 55 euro.

Registreer een actie – giften inzamelen

Heb je binnenkort een verjaardag of jubileum te vieren en hoef je geen cadeaus? Wil je je laten “sponsoren” tijdens een sportief event? Of wil je giften inzamelen naar aanleiding van een overlijden in de familie? Maak dan gebruik van het actieplatform van het UGent Universiteitsfonds en meld een inzamelactie aan ten voordele van het Fonds HIV Ontrafelen.

Vijf redenen waarom je best gebruik maakt van het actieplatform:

 • Jouw netwerk kan online (en via overschrijving) schenken aan jouw actie;
 • Giften aan jouw actie zijn fiscaal aftrekbaar;
 • Alle info over jouw actie staat op één webpagina;
 • Deel makkelijk en snel jouw actiepagina binnen jouw netwerk, via de handige deelknoppen op de actiepagina;
 • Als organisator kan je een handig overzicht downloaden van alle giften en schenkers.

Wil je een event of verkoopactie organiseren om geld in te zamelen? Neem dan zeker contact op met het Universiteitsfonds voor afstemming. Afhankelijk van jouw plannen, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. We delen graag onze tips en ervaring!

Neem het fonds op in uw testament

Neem het fonds op in jouw testament. Een nalatenschap kan een groot verschil maken voor het onderzoek naar HIV-genezing. Terry en Elien van het Universiteitsfonds van de UGent hebben jarenlange expertise en ervaring met de begeleiding van mensen die UGent onderzoek in hun testament willen opnemen. Alles begint voor hen bij een luisterend oor.

Vijf redenen om het Fonds HIV Ontrafelen op te nemen in jouw testament en hierover af te stemmen met het Universiteitsfonds:

 • Geef het onderzoek naar HIV een stevige duw in de rug;
 • Vermijd successierechten op het deel dat je nalaat aan het fonds;
 • Krijg advies en tips op maat, afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en financiële situatie;
 • Ontvang een ontwerp van testament dat je aan jouw notaris kan voorleggen als je dan wenst;
 • Blijf in contact met de UGent, het fonds en de onderzoekers.

Meer info en getuigenissen van anderen die UGent onderzoek opnamen in hun testament vind je terug op https://www.ugent.be/schenken/nl/testament. Via deze pagina kan je ook onze brochure met inspirerende verhalen en getuigenissen aanvragen.

Kom naar het HIV Cure Gala Diner

Elk jaar, begin december, organiseert het HIV Cure Center een groots gala diner in het ICC in Gent. De opbrengst van het diner gaat naar het Fonds HIV Ontrafelen waarmee HIV onderzoek gesteund wordt. Boek een sponsortafel met jouw bedrijf of organisatie, of koop een ticket en schuif aan bij één van de vele tafels.

WERELDWIJD LEVEN 37 MILJOEN MENSEN MET HIV. STEUN HET FONDS HIV ONTRAFELEN en Help hen.