Update van het wetenschappelijk onderzoek

Basiel Cole en Laurens Lambrechts leggen link tussen restvirus en plasmavirus na stop HIV-therapie

Nieuw onderzoek aan het HCRC geeft nieuwe inzichten over hoe en waar het hiv restvirus zich jarenlang kan blijven schuilhouden in patiënten onder therapieWanneer patiënten stoppen met hun therapie, zorgt dit restvirus voor een heropflakkering van het virus. Dankzij verschillende geavanceerde technieken kon het restvirus in een handvol patiënten die een onderbreking van hun hiv-therapie uitvoerden minutieus in kaart worden gebracht. Hierbij werden de virus genomen en bijbehorende plaatsen waar het virus zich nestelt in het menselijk genoom gekarakteriseerd. Er werd aangetoond dat de ingebouwde virussen gekoppeld kunnen worden aan virus aanwezig in het bloedplasma voor of tijdens de therapie onderbreking. Deze studie benadrukt de rol van hiv-geïnfecteerde cellen die actief delen bij het in stand houden van het hiv restvirus, en deze inzichten laten ons toe verder te werken richting hiv-genezing. 

Delphine Acar legt de ontwikkeling van onze antilichaam therapie uit.

Nele De Langhe doet onderzoek naar EV’s bij HIV infectie.

HIV Ontmaskeren

Dit jaar is het 40 jaar geleden dat er voor het eerst werd bericht over een virus en een ziekte die later hiv en aids werden genoemd. We wouden hier even stil bij staan en daarom organisserden we een avondvullend programma in de Handelsbeurs te Gent. 

We stelden onder meer een gloednieuwe docufilm voor die u meeneemt naar de beginjaren van hiv in België. De verhalen van artsen, verpleegkundigen en patiënten van toen zijn authentiek en aangrijpend. Wat betekent het om te leven met hiv in 2021? En wat brengt de toekomst? Daartoe nemen we een kijkje in het labo van professor Linos Vandekerckhove. Kunnen we hiv binnenkort genezen?
 
Na een muzikaal intermezzo van Sioen volgde een Performance met grote P. Personen die in aanraking komen met hiv bouwden samen met regisseur Klaas De Roo aan een act die niemand onberoerd liet. HIV Ontmaskeren, daar draait het om.
De film en performance roepen heel wat vragen en emoties op. In het tweede deel van de avond werd de tijd genomen om samen met enkele experts na te denken over hiv en hiv-stigma. Het debat met filosoof Ignaas Devisch, arts en politica Petra De Sutter, beleidsmedewerker bij Sensoa Ria Koeck en een ervaringsdeskundige werd gemodereerd door Roos Van Acker.
 
Wilt u deze avond (her)beleven? Dat kan via onderstaande video: 

HIV & SARS-CoV-2 Hybride Symposium 2021

In Oktober 2021 organiseerde het HCRC een hybride symposium dat de laatste wetenschappelijke kennis uit de doeken deed over SARS-CoV-2 pathogenese en HIV genezingsonderzoek. Via de links hieronder kan u het symposium herbeleven:

WERELDWIJD LEVEN 37 MILJOEN MENSEN MET HIV. STEUN HET FONDS HIV ONTRAFELEN en Help hen.

Door de COVID-19 maatregelen zal de 7de editie pas in december 2022 plaatsvinden.

Doe een online gift

qrcode_actieplatform.ugent.be