NIEUWS

Update van het wetenschappelijk onderzoek

BREACH : spring meeting HIV Cure

Afgelopen weekend organiseerde het Belgische Research on AIDS&HIV Consortium een inspirerende meeting rond HIV genezing. Dr. Linos Vandekerckhove, Sarah Fidler en Jozefien De Clercq deelden er hun inzichten over wat genezing juist betekent, antistoffen tegen HIV (bnAbs) en wat we geleerd hebben van personen die vroeg behandeld werden. Adam Castillejo, de 2e persoon ooit genezen van HIV, benadrukte het belang van interactie tussen de gemeenschap en de onderzoekers om samen naar HIV genezing te werken.
 
WhatsApp Image 2024-05-25 at 10.52.35

PhD defense Laurens

Congratulations to Laurens Lambrechts on successfully defending his PhD thesis at the HIV Cure Research Centre Ghent! His pioneering work on developing a novel assay using long-read sequencing to characterize the HIV-1 reservoir marks a significant advancement in the field. This innovative approach will undoubtedly enhance the precision of HIV reservoir mapping and contribute meaningfully to future HIV cure trials. Well done to Laurens and the entire HCRC reservoir team involved in this important research!

1713951128025

CROI 2024

 
Mareva presenteerde haar tussentijdse resultaten van de 2000HIV studie, een internationale studie waaraan 1895 mensen met een HIV infectie hun medewerking verleend hebben. Doel van het onderzoek is om te bestuderen welke factoren invloed hebben op de afweer en het virale reservoir van HIV patiënten. Mareva ontwikkelde de Rainbow DNA assay om het grootte en de intactheid van het HIV reservoir te meten, en stelde vast dat reservoir levels verschilden tussen klinische fenotypes (controllers/non-responders/rapid progressors) en gelinkt waren met klinische parameters (het aantal CD4 T cellen en de virale lading) en het type co-receptor dat het virus gebruikt om te binden aan de cel (CCR5 of CXCR4).
 
Ze stelde ook de Rainbow RNA assay voor waarmee de transcriptionele activiteit van het virus in de cel kan gemeten worden, en vond dat deze activiteit vooral gelinkt was met defecte virussen. Deze assay werd toegepast in de Rumba studie, en hierbij werd vastgesteld dat therapie vereenvoudiging van 3 naar 2 werkzame stoffen geen invloed had op de activiteit van het virus.

BREACH: The Belgium Research on AIDS and HIV Consortium

 
Maaike won op het BREACH Symposium een poster award voor haar project, dat gaat over een lipide nanopartikel geneesmiddel dat gentherapie doelgericht aflevert aan CD4+ T immuuncellen, het doelwit van HIV. Ze rapporteerde dat de lipidensamenstelling van het partikel cruciaal is om CD4+ T cellijnen en menselijke CD4+ T cellen te kunnen transfecteren (d.w.z. een gewenst eiwit tot expressie laten brengen). Daarnaast beschreef ze ook een methode om het nanopartikel te koppelen aan een anti-CD4 nanobody, zodat het lipide nanopartikel selectief bindt aan CD4+ cellen.
 

The 19th European AIDS Conference

 
Arts-doctoraatsstudent Jozefien werd uitgenodigd om haar onderzoek voor te stellen op EACS 2023 in Warschau. In haar project vond ze een link tussen sluimerende inflammatie in personen met HIV die erg snel met therapie gestart zijn, het inflammatoir profiel tijdens de acute infectie en het viraal reservoir.
Project manager Evy stelde er de tussentijdse resultaten van de Rumba studie voor, een klinische studie die de impact evalueert van therapie switch van 3 naar 2 werkzame stoffen. Na 1 jaar is er geen verschil te zien in courante inflammatie merkers.
 

HIV CURE SYMPOSIUM 2023

De 9e editie van het HIV Cure Symposium in Gent zit er alweer op! Meer dan 150 onderzoekers en artsen van over de hele wereld woonden het symposium bij, met als focus state of the art HIV cure strategieën en diagnostische tools om therapeutische interventies te monitoren.
Samen werken naar HIV genezing!
Thank you

 Wetenschappers in spe

Enkele zesdejaars van de Sint-Paulusschool Campus College Waregem leerden bij over het hiv-virus en mochten daarna zelf de handen uit de mouwen steken om DNA te visualiseren via gel elektroforese in het HIV Cure Research Center! 

CROI 2023 (Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections)

Prof. Dr. Linos Vandekerckhove stelde de UZ Gent resultaten voor rond de impact van verschillende HIV medicaties op het reservoir en op het lichaam.

Jozefien presenteerde een poster met als focus de relatie tussen inflammatoire merkers en het HIV reservoir in de lymfeknopen gedurende acute HIV infectie, en de impact van vroege antiretrovirale therapie. Voor dit onderzoek werden stalen van de ACS cohorte gebruikt, een multicentrische Belgische studie gecoördineerd door het UZ Gent. Een groot deel van het werk voerde Jozefien uit tijdens een onderzoeksverblijf in het lab van prof. Jacob Estes aan de Oregon Health and Science University in Portland, VS. Ook Tine presenteerde haar poster op CROI in Seattle. Zij karakteriseerde het HIV-1 reservoir in mensen die vroeg behandeld werden tijdens acute infectie.

SAPHIR project: merkers voor HIV genezing

Het HIV Cure Research Center had op 10 maart een wetenschappelijke bespreking rond het SAPHIR project met als doel merkers voor HIV genezing te identificeren: het HCRC stelde samen met het Zeger Debyser lab en het An Hendrix Lab hun nieuwe bevindingen voor aan Ria Koeck (Sensoa) Ellen van Gulck (J&J), Jan Hellemans (CellCarta) en Hugo Van Heuverswyn (BioMaric). De ondersteuning kwam van Daisy Flamez en Cristina Pintucci (UGent valorisatiemanagers).

Basiel Cole en Laurens Lambrechts leggen link tussen restvirus en plasmavirus na stop HIV-therapie

Nieuw onderzoek aan het HCRC geeft nieuwe inzichten over hoe en waar het hiv restvirus zich jarenlang kan blijven schuilhouden in personen die leven met HIV (PLWH) onder therapieWanneer zij stoppen met hun therapie, zorgt dit restvirus voor een heropflakkering van het virus. Dankzij verschillende geavanceerde technieken kon het restvirus in een handvol participanten die een onderbreking van hun hiv-therapie uitvoerden minutieus in kaart worden gebracht. Hierbij werden de virus genomen en bijbehorende plaatsen waar het virus zich nestelt in het menselijk genoom gekarakteriseerd. Er werd aangetoond dat de ingebouwde virussen gekoppeld kunnen worden aan virus aanwezig in het bloedplasma voor of tijdens de therapie onderbreking. Deze studie benadrukt de rol van hiv-geïnfecteerde cellen die actief delen bij het in stand houden van het hiv restvirus, en deze inzichten laten ons toe verder te werken richting hiv-genezing. 

Delphine Acar legt de ontwikkeling van onze antilichaam therapie uit.

Nele De Langhe doet onderzoek naar EV’s bij HIV infectie.

HIV Ontmaskeren

Dit jaar is het 40 jaar geleden dat er voor het eerst werd bericht over een virus en een ziekte die later hiv en aids werden genoemd. We wouden hier even stil bij staan en daarom organisserden we een avondvullend programma in de Handelsbeurs te Gent. 

We stelden onder meer een gloednieuwe docufilm voor die u meeneemt naar de beginjaren van hiv in België. De verhalen van artsen van toen, verpleegkundigen en personen die leven met HIV zijn authentiek en aangrijpend. Wat betekent het om te leven met hiv in 2021? En wat brengt de toekomst? Daartoe nemen we een kijkje in het labo van professor Linos Vandekerckhove. Kunnen we hiv binnenkort genezen?
 
Na een muzikaal intermezzo van Sioen volgde een Performance met grote P. Personen die in aanraking komen met hiv bouwden samen met regisseur Klaas De Roo aan een act die niemand onberoerd liet. HIV Ontmaskeren, daar draait het om.
De film en performance roepen heel wat vragen en emoties op. In het tweede deel van de avond werd de tijd genomen om samen met enkele experts na te denken over hiv en hiv-stigma. Het debat met filosoof Ignaas Devisch, arts en politica Petra De Sutter, beleidsmedewerker bij Sensoa Ria Koeck en een ervaringsdeskundige werd gemodereerd door Roos Van Acker.
 
Wilt u deze avond (her)beleven? Dat kan via onderstaande video: 

WERELDWIJD LEVEN 37 MILJOEN MENSEN MET HIV. STEUN HET FONDS HIV ONTRAFELEN en Help hen.