Basiel Cole en Laurens Lambrechts leggen link tussen restvirus en plasmavirus na stop HIV-therapie
Nieuw onderzoek aan het HCRC geeft nieuwe inzichten over hoe en waar het hiv restvirus zich jarenlang kan blijven schuilhouden in patiënten onder therapie. Wanneer patiënten stoppen met hun therapie, zorgt dit restvirus voor een heropflakkering van het virus. Dankzij verschillende geavanceerde technieken kon het restvirus in een handvol patiënten die een onderbreking van hun hiv-therapie uitvoerden minutieus in kaart worden gebracht. Hierbij werden de virus genomen en bijbehorende plaatsen waar het virus zich nestelt in het menselijk genoom gekarakteriseerd. Er werd aangetoond dat de ingebouwde virussen gekoppeld kunnen worden aan virus aanwezig in het bloedplasma voor of tijdens de therapie onderbreking. Deze studie benadrukt de rol van hiv-geïnfecteerde cellen die actief delen bij het in stand houden van het hiv restvirus, en deze inzichten laten ons toe verder te werken richting hiv-genezing.
Delphine Acar legt de ontwikkeling van onze antilichaam therapie uit.
Nele De Langhe doet onderzoek naar EV’s bij HIV infectie.
Dit jaar is het 40 jaar geleden dat er voor het eerst werd bericht over een virus en een ziekte die later hiv en aids werden genoemd. We wouden hier even stil bij staan en daarom organisserden we een avondvullend programma in de Handelsbeurs te Gent.
In Oktober 2021 organiseerde het HCRC een hybride symposium dat de laatste wetenschappelijke kennis uit de doeken deed over SARS-CoV-2 pathogenese en HIV genezingsonderzoek. Via de links hieronder kan u het symposium herbeleven:
WERELDWIJD LEVEN 37 MILJOEN MENSEN MET HIV. STEUN HET FONDS HIV ONTRAFELEN en Help hen.
Door de COVID-19 maatregelen zal de 7de editie pas in december 2022 plaatsvinden.