Professor Dr. Linos Vandekerckhove

Linos Vandekerckhove is de hoofdonderzoeker van het HIV Cure Research Center (HCRC), dat hij oprichtte in 2010. Aangezien wetenschappelijk onderzoek In 2013 richtte hij het HIVontrafelen crowdfunding platform op. In 2015 startte hij samen met de groep HCRC een gespecialiseerde cursus voor reservoir kwantificatie en in 2016 lanceerde hij het eerste HIV reservoir symposium in Europa. Linos Vandekerckhove is opgeleid als specialist in infectieziekten, en momenteel is hij staflid van het departement van Algemene Interne Geneeskunde in het Gents Universitair Ziekenhuis (UZGent). Hij combineerde zijn opleiding met een PhD in het laboratorium voor Moleculaire Virologie van Prof. Z. Debyser (Katholieke Universiteit Leuven). Met deze combinatie overbrugt hij het kloof tussen klinische infectiezieken in het AIDS referentiecentrum en basis moleculair virologisch onderzoek. In 2010 werkte Dr. Vandekerckhove als gastprofessor aan het Gladstone Instituut van de universiteit van California, San Fransisco, waar hij moleculaire mechanismen van HIV latentie bestudeerde. Sinds 2010 werkt hij ook als assistent professor in interne geneeskunde, faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent. Zijn groep krijgt zowel ondersteuning via lokale financiering als via Europese financiering, AMFAR, Bill and Melinda Gates, en hij werkt samen met grote netwerken zoals Eurosida, Neat en HIVera. Hij is actief in het programma comité van ECCMID (European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases), de European HIV and Hepatitis meeting en het European Aids Clinical Society (EACS) congress. Hij is een EMA (European Medical Agency) adviseur en lesgever aan de jaarlijkse EACS specialisten cursus.

HCRC Members

Prof. Dr. Sarah Gerlo

Dr. Wim Trypsteen

Het doctoraatsproject van Wim startte in 2012 en heeft als doel om nieuwe kennis te verwerven over de HIV levenscyclus en bij te dragen tot de ontdekking van nieuwe therapeutische doelwitten. Hiervoor bestudeert hij de rol van niet-coderende RNAs binnen HIV infectie omdat deze moleculen essentiële processen binnen de cel reguleren waarvan virussen gebruik kunnen maken.

Dr. Ruifang Wei

Postdoctorale onderzoekers
Senior scientists

Dr. Wojciech Witkowski

Magdalena Wejda

Dr. Marion Pardons

Ytse Noppe

Karen Vervisch

Sofie Rutsaert

Clarissa Van Hecke

Doctoraatsstudenten
Lab Managers

ir. Basiel Cole

ir. Tinus Schynkel

Jozefien Declercq

ir. Laurens Lambrechts

Nele Delanghe

Willem Van Snippenberg

HIV Onderzoek

Ons onderzoek is gebaseerd op twee hoofdpijlers: Ten eerste ontwikkelen we nieuwe tools om het virale reservoir te karakteriseren en voorzien we diagnostische assays die kunnen gebruikt worden in studies naar HIV genezing. Ten tweede voeren we basisonderzoek uit op HIV latentie en pathogenese.

WERELDWIJD LEVEN 37 MILJOEN MENSEN MET HIV. STEUN HET FONDS HIV ONTRAFELEN en Help hen.

SAVE THE DATE – FUNDRAISING HIV ONTRAFELEN – 5 DECEMBER 2020

Bankgegevens

  • Universiteitsfonds UGent
  • IBAN BE26 3900 9658 0329
  • BIC BBRUBEBB
  • Met duidelijke vermelding: HIVOntrafelen
  • Giften vanaf 40 euro jaarsbasis zijn fiscaal aftrekbaar. Meer informatie: www.ugent.be/iksteunmee